Brändivärvid

Alustades ehitustöölise kollasest kiivrist ja lõpetades pruudi säravvalge kleidiga – värvide abil saab kiirelt anda edasi olulist teavet. Nende tugev ja otsekohene mõju teeb värvipalettidest ülitähtsa osa iga ettevõtte brändingus.

Sinu brändi jaoks valitud värviskeem mängib võtmetähtsusega rolli erinevates turundusmaterjalides, näiteks logo loomisel, veebilehe disainimisel ja paljuski muus. Samade bränditoonide järjepidev kasutamine erinevatel platvormidel aitab luua ühtlase välimuse ja tunnetuse, mis aitab muuta brändi temaatika meeldejäävaks ja lihtsasti äratuntavaks.

Erinevad toonid mängivad olulist rolli ka klientide otsustamisprotsessis. Isegi teadmata, mida su toode või teenus endast kujutab, annavad brändivärvid esimese sisendi kliendile otsustamaks, kas ta tahab sinu äri kohta rohkem teada saada. Selleks, et tekitada positiivset emotsiooni ja muuta klient sinu brändile lojaalseks, tuleb enda kasuks rakendada nii värvipsühholoogiat kui ka teadmisi turunduse ja disaini vallast.

Mis on brändivärvid?

Brändivärvid on umbes 5-10 tooni, mida kasutatakse kindla ettevõtte esindamisel. Nende järjepidev ja strateegiline kasutamine võib tõsta brändi äratuntavust ja klienditeadlikkust.

Mõned peamised kasutusviisid brändivärvide rakendamisel võivad olla: ettevõtte logo, veebilehe värviskeem, sotsiaalmeedia kanalid, visiitkaardi disain, trükitud ja digitaalsed reklaamid. Ärides, millel on ka füüsiline ostukoht, leiavad samad toonid rakendust ka kaupluse kujunduses, töötajate vormiriietuses, tootepakenditel ja mujal.

Pane paika oma brändi identiteet

Sinu brändi värvid peegeldavad selle identiteeti. Neuroteadlase Antonio Damasio sõnul on kliendi jaoks olulisem see, mida nad brändi kohta tunnevad ja arvavad, võrreldes sellega, mida nad mõtlevad. Seega peaks valitud toonid olema kooskõlas sinu väärtustega ning sõnumiga, mida soovid maailmale edasi anda.

Selle eesmärgi täitmiseks on esmalt vaja sõnastada oma brändi identiteet. Soovitatav praktika on panna kirja kõik erinevad omadussõnad, mis sinu ettevõtte karakterit iseloomustavad – justkui räägiksid inimesest. Küsi endalt, kuidas sa soovid, et sinu brändi tajutakse, ning mis teeb selle eriliseks konkurentide ees.

Siin on mõned näited iseloomuomadustest, mis brändi või ettevõtte kohta võivad käia. Milline sõna igast paarist kirjeldab sinu ettevõtet paremini?

  • Naiselik vs mehelik
  • Luksuslik vs taskukohane
  • Sõbralik vs ametlik
  • Modernne vs klassikaline
  • Räsitud vs lihvitud
  • Nooruslik vs küps
  • Mänguline vs tõsine
  • Vali vs tagasihoidlik

Kui oled paika pannud oma brändi “iseloomu” eesmärgid, on vaja leida ka seda edasi andvad toonid. Kuidas seda teha? Alustuseks tuleb tundma õppida iga värviga kaasnevaid emotsionaalseid seoseid.

Värvipsühholoogia

Emotsioonid on võimsad ja (kas see meile meeldib või mitte,) olulised otsuste langetamisel. Ettevõtjana on sinu soov luua oma klientidega tugev emotsionaalne side. Kuigi logo või kauplusekujunduse abil ei saa jutustada kogu brändi lugu, on õige värvivalik siiski otsetee klientide südametesse.

Üks kuulsamaid värviteoreetikuid, Faber Birren, on kirjutanud laialdaselt värvide ja meie emotsionaalse seisundi vahelisest seosest. Samamoodi, nagu erinevad sõnad (mõtle: “armastus” vs “jalgrattaraam”) tekitavad erinevaid emotsioone, mõjuvad inimestele erinevalt ka värvid (mõtle: punane vs sinine). Huvitav on seegi, et samad värvitoonid kipuvad omama sarnaseid tähendusi erinevatele rahvastele üle kogu maailma.

Värviteooria läheb palju sügavamale kui “roosa on ilus”. Psühholoogid on avastanud selle seose inimeste evolutsioonilooga. Aastatuhandete vältel on kindlatele toonidele omastatud erinevaid tähendusi ja seoseid. Näiteks veripunane värv muudab inimesed ärevaks, kuna läheduses võib olla oht. Mulla ja riknenud toidu karva pruun kipub olema pigem isu peletav kui tekitav.

Isegi kõige ratsionaalsem ärijuht ei saa ignoreerida teadust, mis on kinnitanud brändivärvide psühholoogilist mõju. Tänu laialdasele tõestusmaterjalile ei ole küsimus mitte selles, kas brändivärvid töötavad, vaid selles, kuidas need enda kasuks tööle rakendada.

Kuidas erinevad värvid mõjutavad tuju ja käitumist

Värvipsühholoogia uurib seda, kuidas mõjutavad erinevad värvitoonid inimeste taju ja käitumist. Värvide tähendusest ja sümbolismist nende mõjuni klientidele, tänu värviteooria kohta tehtud uuringutele on meil võimalus erinevaid toone paremini mõista ja kasutada seda teadmist enda hüvanguks brändingus ja turunduses.

Nüüd, kui sinu brändi iseloomuomadused on määratletud, on aeg valida värvid, mis aitavad sellel särada. Kindlasti tasub seda tehes vaadata üle ka peamised tähendused, mida värvipsühholoogia erinevatele toonidele on omistanud.

Siiski tuleb meeles pidada ka seda, et tegu ei ole täppisteadusega. Värvide ja nende tähenduste vahele ei saa tõmmata resoluutset võrdusmärki. Siin tulevad appi värvikombinatsioonid, kuna nende abil saab edasi anda tundeid toone erinevatel viisidel kokku kombineerides.

Toonid võivad tähendada erinevaid asju sõltuvalt sellest, mis värvidega need kokku on sobitatud, mis on nende kontekst ja millised on kultuurile omased seosed. Näiteks kui mõelda sinisele koos kuldsega, tekib luksuslikkuse ja kuninglikkuse tunne, kuid sama sinine koos erksa roosaga loob palju mängulisema kuvandi.

Punane: oht, põnevus, energia (mis võib viia impulsiivse käitumiseni).

Roosa: naiselik energia, sentimentaalsus, romantika. Erinevad varjundid, näiteks fuksiaroosa, võivad olla ka nooruslikud või julged.

Oranž: värskus, elujõud, loomingulisus, seiklusjanu, nooruslikkus, loovus. Samuti seostatakse seda tooni kuluefektiivsusega.

Kollane: optimism, mängulisus, rõõm ja õnnelikkus. Seda värvi on kõige lihtsam märgata ka pimedas.

Sinine ja roheline: usaldusväärsus, töökindlus.

Sinisel on rahustav mõju ning seda kasutatakse lohutamiseks (näiteks kohtades, kus inimesed on rasketes või ebameeldivates olukordades).

Roheline loob seose loodusega ning seda kasutatakse tihti jätkusuutlikkuse näitamiseks. Samuti võib see tähendada prestiiži ja jõukust.

Pruun: ausus, “kahe jalaga maa peal” suhtumine. Seda kasutatakse tihti orgaaniliste ja tervislike toodete või teenuste puhul.

Lilla: kuninglikkus, majesteetlikkus. Tihti seostatakse seda ka spirituaalsuse ja müstikaga.

Valge: puhtus, lihtsus, süütus, minimalism.

Must: elegants, kõrge tase. Võib olla ametlik ja luksuslik.

Näiteks Apple on üks kuulus bränd, mis kasutab oma turunduses nii musta kui valget.

Mitmevärviline bränding esindab ettevõtet, mis on avatud kõigele ning ühtne. See on suurepärane viis näidata kaasamist ja mitmekesisust.

Näiteks Instagrami logo ja värviskeem hõlmavad 10 erinevat värvi. Kõik need toonid kokku sümboliseerivad Instagrami kirge usalduse, ambitsiooni, loobuse ja sotsiaalsuse vastu.

Õpi värvidega seonduvat terminoloogiat

Juhi või turundajana pead sa oskama oma disainimeeskonnaga hästi suhelda. Kui sa pole veel kursis värvidega seonduva terminoloogiaga, siis tee veidi uurimistööd, et põhimõisted selgeks saada. Korrektsete terminite kasutamine aitab sul tõsta värvivaliku protsessis efektiivsust ja töökiirust.

Siin on kiire ülevaade mõnest terminist, mida peaksid teadma. Sulgudes on toodud spetsiifilisemad ingliskeelsed mõisted.

  • Värvitoonid (Color Hues). Selle all mõeldakse põhivärvide (punane, kollane, sinine) erinevaid variatsioone. Nende kolme tooni abil saab luua kõiki teisi, olenevalt sellest, kuidas neid segada.
  • Värvivarjundid. Kui värvile lisatakse musta, siis varjund näitab seda, kui palju on toonile musta lisatud ehk tooni tumedamaks tehtud (Color Shade). Kui värvile lisatakse valget, siis varjund näitab seda, kui palju on toonile valget lisatud ehk tooni heledamaks tehtud (Color Tint).
  • Värviküllastus (Color Saturation). See näitab värvitooni intensiivsuse muutmist, kui sellele lisatakse nii musta kui valget.
  • HSL värvikoodid. HSL on lühend ingliskeelsetest sõnadest hue, saturation, lightness. Seega hõlmab see värvitooni, -varjundit ja -küllastust. Neid kolmeseid koode kasutatakse kõige rohkem veebidisainis, et kirjeldada iga värvi osakaalu ja taset.
  • CMYK ja PMS. CMYK on lühend ingliskeelsetest sõnadest Cyan, Magenta, Yellow, Key (tsüaansinine, magenta, kollane, must). PMS on lühend ingliskeelsest terminist Pantone Matching System. Neid kahte lühendit kasutatakse peamiselt trükkimisel, nii digitrükis kui ka offset-trükis.
  • RGB ja HEX. RGB on lühend ingliskeelsetest sõnadest Red, Green, Blue (punane, roheline, sinine). HEX tuleneb terminist Hexadecimal Numeral System (kuueteistkümnendik- ehk heksadetsimaalsüsteem). Neid kasutatakse peamiselt ekraanidel – näiteks veebilehtede ja meilide kuvamisel.

Otsi inspiratsiooni ja tee uurimustööd konkurentide kohta

Viimase sammuna enne enda brändivärvide valimist vaata ringi, et koguda inspiratsiooni. Sirvi oma konkurentide värvipalette ja püüa mõista, mis paneb need hästi sobima. Mõtle, mida saaksid õppida nende värvivalikutest, ning kuidas saaksid ennast teiste seast esile tõsta.

Pane paika oma esitavad omadused. Mis teeb sinu brändi unikaalseks? Mõtle, kuidas saad esindada värvide abil erinevusi näiteks oma avaldatavas sisus ning suhtlusviisis ja -stiilis.

Kui paljud sinu konkurendid kasutavad rohelist, sinist või oranži, võib ka sul tekkida soov sama teha. Kui kliendi peas hakkab tekkima seos väga levinud värvikombinatsioonide tähenduse kohta, on see kindlasti oluline faktor, millele mõelda. Näiteks seostavad paljud inimesed rohelist ja pruuni tooni orgaanilise, loodusliku toiduga. Kui saabub uus äri, mis pakub sarnast kaupa punase kaubamärgi alt, võib tekkida skeptitsism, et kas see bränd ikka päriselt seisab samade väärtuste eest.

Vali oma värvid välja

Nüüd on aeg valida, millised värvid peegeldavad sinu äri kõige paremini. Kirjuta välja oma brändi selged eesmärgid ning viisid, kuidas soovid oma kliendibaasi tundma panna. Keskendu sellele, millist muudatust soovid oma brändiga tuua, ning milline peaks olema kliendi tajutav mulje sinu brändist.

Põhivärviks vali üks toon, mis sobib sinu brändiga kõige paremini. Selleks lähtu värvipsühholoogiast ja -tähendustest. Katseta sama värvi erinevate heleduste ja alatoonidega: lopsakas ja tume, pehme ja pastelne või isegi erk neoontoon. Proovimise käigus leiad selle kõige õigema variatsiooni.

Kui põhivärv on olemas, vali veel 2-4 värvi, mis sellega sobivad. Need toonid on pea sama olulised kui primaarvärv ning võivad erinevates kujundustes leida kasutust nii põhivärviga koos kui ka ilma selleta. Brändi sekundaarvärvid võivad olla erineva loogika alusel valitud.

 

Analoogne värviskeem

Need on sinu põhivärvi “lähisugulased”. Näiteks kui sinu primaarne värv on punane, siis sellele lisatakse kollane ja oranž, mis kuuluvad samuti soojade toonide gruppi. Analoogsed värviskeemid on tavaliselt harmoonilised ja meeldiva välimusega.

Monokromaatiline värviskeem

Siin on sinu põhivärvi erinevad varjundid ja toonid. Näiteks kui sinu põhivärv on sinine, siis sellele lisatakse heledam ja tumedam sinine. Monokromaatilised lahendused aitavad põhivärvi rohkem esile tõsta.

Kontrastsed värvilahendused

Siin võivad kokku sattuda täiesti vastanduvad värvid (mis asuvad värvikettal teineteise vastas) või lihtsalt valik väga erinevatest, aga sama erksatest toonidest. See värviskeem aitab brändi värvid eriliselt esile tõsta ning kipub jätma lõbusat ja nooruslikku muljet.

Neutraalsed toonid on samuti olulised, kuna nende abil antakse edasi suurem osa kommunikatsioonist (näiteks igasuguste pikemate tekstide šrifti värv). Samuti on neutraalsed toonid enamasti igasuguste kujunduste taustaks. Tavaliselt on nendeks toonideks must ja valge, mida kombineeritakse tihti ka paari halli varjundiga.

Värvikettad ja värvipalettide tööriistad aitavad leida erinevaid kombinatsioone, mis sinu brändiga võiksid kokku sobida. Nende tööriistade kasutamine on igal juhul efektiivne viis oma brändi värvipaleti koostamisel, olenemata sinu varasemast kogemusest disaini vallas.

Otsusta, kus milliseid värvitoone kasutada

Kui brändi värvipalett on paigas, on aeg luua juhised nende kasutamiseks erinevatel eesmärkidel. Juhendite abil saad tagada järjepideva brändikuvandi. Eriti oluline on see siis, kui töötad väga suure meeskonnaga, vabakutseliste disaineritega või suunamudijatega. Sinu klientuur ootab näiteks sotsiaalmeedias seda, et sama bränd kasutab erinevates postitustes samu toone.

Ühe ja sama värvitooni kordamine võib bränditeadlikkust tõsta. Millal nägid sina viimati Coca-Cola pudelit, mis polnud punane, või Twitteri linnukest, mis polnud taevasinine? Kui anda nendele piisavalt aega ja kajastust, saavad värvid oluliseks osaks sinu brändist. Seega on väga tähtis, et samu brändivärve kasutatakse järjekindlalt.

Kui kasutad kõikides oma erinevates kanalites samu toone, aitab see luua tugevama seose nende värvide ja sinu brändi vahel. See omakorda aitab luua tugevamat brändi. Organiseerimise lihtsustamiseks on siin toodud mõned näited kohtadest, kus sinu brändivärve võidakse kasutada.

  • Logo
  • Veebileht
  • Kaupluse kujundus
  • Töötajate vormiriided
  • Reklaamid
  • Meilid
  • Sotsiaalmeedia
  • Kirjatarbed
  • Üritused

___

Sinu meeskonnal peaks olema üks infoallikas kõikide brändivärvidega seonduvate andmete saamiseks. Loo juhised oma brändivärvide kasutamiseks, mida uuendatakse ja täiendatakse regulaarselt. Need juhised on võtmetähtsusega järjepidevuse, koostöö ja efektiivsuse tagamiseks.

Lisa oma brändivärvide koodid ja alla laaditavad ressursid oma brändimaterjalidele. Trükkimise ja tekstiili jaoks lisa kindlasti CMYK ja PMS koodid, digitaalsete kujunduste jaoks märgi värvid nii RGB kui HEX koodidega. Brändimaterjalide hulgas peaks olema ka asjakohased dokumendipõhjad, olemasolevad disainid ja pildid, mis näitavad meeskonnale ette, kuidas ja millal kindlaid brändivärve kasutada.

Õigete nrändivärvide valimine aitab sul luua head brändi ja mainet. Ülaltoodud sammude järgimisel ning selge ja eesmärgipõhise paleti loomisel võid muuta iga möödamineva inimese lojaalseks fänniks.

 

 

Kasutatud allikad:
https://99designs.com/blog/trends/web-design-trends/
https://penji.co/web-design-trends-2023/
https://merehead.com/blog/graphic-web-design-trends-2023/
https://www.namecheap.com/guru-guides/brand-colors-guide/